top of page

Πώς να Αναπτύξετε ένα Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου για την Επιχείρησή σας


 

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ιδίως μικρομεσαίων, δεν μπορούν να εξαλείψουν τον κάθε κίνδυνο που ελλοχεύει σε κάθε δεδομένο project – μπορούν, όμως, να τον περιορίσουν σημαντικά με κατάλληλο σχεδιασμό.

Ένα έξυπνο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε πιθανούς κινδύνους και να προλάβετε σοβαρά προβλήματα στην επιχείρησή σας, να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανές οικονομικές απώλειες, καθώς και καθυστερήσεις στην παραγωγή, τη διανομή και τις πωλήσεις.

Πώς μπορείτε να αναπτύξετε ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνου προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επιχείρησής σας; Παρακάτω θα ανακαλύψετε ορισμένες βασικές κατευθυντήριες αρχές.

1. Καταρτίστε μια Λίστα με Όλους τους Πιθανούς Κινδύνους

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι μια διαδικασία που συχνά παραλείπεται, παρότι δεν είναι πολύ δύσκολη.

Ο ευκολότερος τρόπος να καταρτίσετε τη συγκεκριμένη λίστα είναι να προσδιορίσετε όλους τους παράγοντες που πρέπει να συνυπάρξουν για να πετύχει το project σας, και στη συνέχεια να αναρωτηθείτε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ο συγκεκριμένος παράγοντας εξέλειπε ή δεν λειτουργούσε τόσο καλά όσο θα θέλατε.

Πριν το κάνετε αυτό, φτιάξτε έναν κατάλογο με κάθε τομέα της επιχείρησής σας: το marketing, η διαδικασία πώλησης, η ανάπτυξη προϊόντων, η προώθηση, η παραγωγή leads, η επικοινωνία με τον πελάτη, η μετατροπή του lead σε πελάτη, η προσφορά προϊόντων σε demo, και ούτω καθεξής.

Στη συνέχεια, σχηματίστε ένα διάγραμμα με τις διάφορες πτυχές του κάθε τομέα και τους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία του και, συνεπώς, τους πιθανούς κινδύνους.

Δημιουργήστε δύο στήλες, μία με κινδύνους τους οποίους μπορείτε να εξαλείψετε με αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην επιχείρησή σας, και μία με κινδύνους που είναι έξω από τον έλεγχό σας.

2. Αξιολογήστε τους Κινδύνους που Έχετε Εντοπίσει

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσετε τον κάθε κίνδυνο ξεχωριστά. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να εξακριβώσετε δύο πράγματα: τη σοβαρότητά του και την πιθανότητα να προκύψει.

Για να γίνει αυτό σωστά θα πρέπει να συμβουλευτείτε έμπειρα στελέχη της επιχείρησης, αντιπροσώπους, μηχανικούς παραγωγής, απλούς εργαζόμενους ή ακόμη και πελάτες. Λόγω της πείρας και των εξειδικευμένων γνώσεων που διαθέτουν, θα είναι σε θέση να διακρίνουν και να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα και την πιθανότητα του κάθε κινδύνου στον αντίστοιχο τομέα. Με βάση τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, χρησιμοποιήστε χρωματιστούς κωδικούς για να επισημάνετε τον βαθμό σοβαρότητας του κάθε κινδύνου.

3. Καταρτίστε Σχέδιο Αντιμετώπισης του Κάθε Κινδύνου Ξεχωριστά

Τώρα, και σε συνεργασία με άλλα έμπειρα στελέχη του κάθε κλάδου, σκεφτείτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τον κάθε κίνδυνο. Καταρτίστε μια λίστα με ενέργειες, βήμα προς βήμα και βεβαιωθείτε για την καταλληλόλητά τους συζητώντας τες με τους υπεύθυνους των τμημάτων σας.

4. Ορίστε Υπεύθυνο Αντιμετώπισης Κινδύνου για Κάθε Τομέα

Στη συνέχεια, αναθέστε στα πλέον ικανά σας στελέχη την επίβλεψη για την εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης για κάθε κίνδυνο. Καλό είναι, επίσης, να ξεχωρίσετε συγκεκριμένα κονδύλια που θα είναι στη διάθεσή σας για την κάλυψη εξόδων που ίσως απαιτήσει το σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου.

Η διαδικασία φαίνεται σχετικά απλή, αλλά ένα επιτυχημένο σχέδιο διαχείρισης επιχειρηματικού κινδύνου κρύβει πολλά μυστικά και απαιτεί πείρα και τεχνογνωσία. Η Blue Pulse μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε το δικό σας σχέδιο διαχείρισης κινδύνου, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εταιρείας σας και την πραγματικότητα της αγοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page