Εσύ γνωρίζεις πως θα αντιδράσεις;
Η εικόνα ενός ανθρώπου που πνίγεται προκαλεί πάντοτε ένα μικρό πανικό στους γύρω του· πολλοί, ακόμη κι αν ξέρουν πώς πρέπει να αντιδράσουν, παγώνουν στο θέαμα. Πόσο μάλλον όταν το άτομο που πάσχει είναι ένα παιδί ή βρέφος, κι εμείς δεν έχουμε ιδέα πώς να το βοηθήσουμε.
Οι πολύπειροι επαγγελματίες της Blue Pulse μοιράζονται μαζί σας ορισμένες βασικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε τον πνιγμό ενός παιδιού ή βρέφους.
Όσα Πρέπει να Ξέρετε για την Πνιγμονή
Αρχικά να τονίσουμε πως οι όροι «πνιγμός» και «πνιγμονή» δεν είναι ταυτόσημοι. Ο πνιγμός περιγράφει το θλιβερό αποτέλεσμα της απώλειας της ζωής ενός ατόμου εξαιτίας ασφυξίας. Ο κατάλληλος ιατρικός όρος για την περιγραφή της αδυναμίας αναπνοής (ασφυξίας) λόγω απόφραξης των αναπνευστικών οδών από κάποιο ξένο σώμα ή άλλη αιτία είναι «πνιγμονή». Με απλά λόγια, αν έχει επέλθει ο «πνιγμός», δεν μπορούμε πλέον να βοηθήσουμε το άτομο, ενώ, αντίθετα, μπορούμε να κάνουμε πολλά κατά τη διάρκεια της πνιγμονής.
Στην «πνιγμονή», κάποιο ξένο σώμα έχει αποφράξει την είσοδο προς την τραχεία και τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να αναπνεύσει. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αφαίρεση του ξένου σώματος, δίχως ωστόσο την πρόκληση τραυματισμού! Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως το όποιο ξένο σώμα δεν θα κινηθεί ακόμη βαθύτερα στην τραχεία, αλλά θα αποβληθεί προς την έξοδο του στοματικής κοιλότητας.
Τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα πνιγμονής είναι
η έκφραση πνιγμού (ορθάνοιχτο στόμα με ή χωρίς βήχα),
το ερυθρό ή και μελανό πρόσωπο,
η κίνηση των χεριών προς τη βάση του λαιμού
και, ίσως, η απώλεια των αισθήσεων.
Η Σημασία της Πρόληψης
Δεν χωρά αμφιβολία πως, ειδικά για έναν γονέα, αλλά και για οποιονδήποτε ενήλικα φιλοξενεί παιδιά ή βρέφη στον προσωπικό του χώρο, η πρόληψη της πνιγμονής είναι εξαιρετικής σημασίας.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απομάκρυνση σε απρόσιτο για τα παιδιά σημείο όλων των αντικειμένων που θα μπορούσε να καταπιεί ένα παιδί ή βρέφος.
Σε περίπτωση, επίσης, που κοιμίσετε ένα βρέφος στο σπίτι σας, μην το αφήνετε να κοιμηθεί ανάσκελα, για να μειώσετε τον κίνδυνο αναρρόφησης (άνοδος τροφής και γαστρικού οξέος από το στομάχι στο στόμα και επανείσοδος στην αναπνευστική οδό) ή εισρόφησης (άθελη είσοδος ξένου σώματος στην αναπνευστική οδό).
Πώς Αντιδρούμε για να Αποτρέψουμε τον Πνιγμό ενός Παιδιού ή Βρέφους
Δοκιμάστε με τη σειρά, τα εξής:
Αν το παιδί βήχει, σταθείτε δίπλα του και επιτρέψτε του να βήξει για λίγα δευτερόλεπτα.
Αν το παιδί βήχει, σημαίνει πως η αναπνευστική οδός δεν είναι τελείως φραγμένη, και πως ο οργανισμός του αντιδρά για να την ελευθερώσει. Αν την ώρα που βήχει, το χτυπήσουμε στην πλάτη ή του δώσουμε νερό, υπάρχει πιθανότητα το ξένο σώμα να σφηνώσει περισσότερο στην αναπνευστική οδό. Συνεπώς, αν το ακούσουμε να βήχει, πηγαίνουμε αμέσως δίπλα του, και το αφήνουμε να βήξει βίαια για 2-3 δευτερόλεπτα. Αν ο βήχας σταματήσει, ρωτούμε το παιδί αν πνίγεται· αν δεν μπορεί να απαντήσει, ακολουθούμε άμεσα τα παρακάτω βήματα.
Χτυπήστε δυνατά αλλά προσεκτικά την πλάτη του παιδιού.
Με το παιδί σε όρθια στάση και τον κορμό του ελαφρώς γερμένο προς τα μπροστά, του δίνουμε με τη βάση της παλάμης 5 σταθερά, δυνατά χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες του. Στη συνέχεια προσπαθούμε να δούμε γρήγορα αν έχει αποκατασταθεί η αναπνοή. Η δύναμη του χτυπήματος πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία και τον σωματότυπο του παιδιού.
Εφαρμόστε Πίεση Μεταξύ Ομφαλού και Πλευρών
Αν το παιδί ακόμη πνίγεται, πηγαίνουμε πίσω του, κάνουμε το χέρι μας γροθιά και το τοποθετούμε στην περιοχή ανάμεσα από τον ομφαλό και την ξιφοειδή απόφυση, δηλαδή το σημείο όπου ενώνονται τα πλευρά. Στη συνέχεια πιέζουμε τη γροθιά μας με το άλλο χέρι δυνατά 5 φορές και ελέγχουμε γρήγορα να δούμε αν αποκαταστάθηκε η αναπνοή.
Η δύναμη των ωθήσεων πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία και τον σωματότυπο του παιδιού.
Ελέγξτε την Αναπνευστική Οδό
Αν το πρόβλημα επιμένει, ανοίξτε το στόμα του παιδιού και δείτε μήπως φαίνεται το αντικείμενο. Αν το βλέπετε, και μόνο τότε, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε με το δάχτυλό σας.
Επαναλαμβάνουμε τα Χτυπήματα και τις Πιέσεις-Ζητούμε Ιατρική Βοήθεια
Αυτό θα πρέπει να γίνει ακόμη κι αν η αναπνοή του παιδιού έχει αποκατασταθεί, αλλά όχι πλήρως. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πως η αναπνευστική οδός είναι πλήρως αποφραγμένη.
Αν το Παιδί Χάσει τις Αισθήσεις του, Ξεκινούμε Άμεσα Τεχνητή Αναπνοή
Τι Προσέχουμε σε Περίπτωση Πνιγμονής Βρέφους
Στα βρέφη, επειδή το σώμα τους είναι αρκετά πιο ευπαθές, προσέχουμε τα ακόλουθα:
Στα Χτυπήματα της Ωμοπλάτης
Προτού εφαρμόσουμε τα χτυπήματα, ξαπλώνουμε το βρέφος μπρούμυτα, κατά μήκος του βραχίονά μας, στηρίζοντας το κεφάλι και το λαιμό του στο χέρι μας και με το κεφάλι χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Έπειτα εφαρμόζουμε τα χτυπήματα
Στις Ωθήσεις
Γυρίζουμε ανάσκελα το βρέφος, στηρίζοντάς το κατά μήκος του χεριού μας και με το κεφάλι του στην παλάμη μας. Εφαρμόζουμε με τον δείκτη και τον παράμεσο 5 συμπιέσεις στο στήθος, αλλά πιο αργά και πάντοτε με δύναμη ανάλογη του σώματος ενός βρέφους.
Προσοχή! Δεν κάνουμε ποτέ βίαιες μαλάξεις με την παλάμη στην κοιλιά ή το στήθος ενός βρέφους!
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε για τα σεμινάρια που προσφέρουμε .
Comentários