top of page

Πώς να Αντιδράσεις σε Περίπτωση Πυρκαγιάς


 

Έρευνες και στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι πιθανότητες για έναν μέσο άνθρωπο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς έστω ή μία φορά στη ζωή του είναι αρκετά μεγάλες – ιδιαίτερα στον οικιακό ή τον εργασιακό του χώρο.

Παρόλα αυτά, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σωστά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κι όμως, ορισμένες απλές συμβουλές μπορούν να κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ μιας μικρής ζημιάς και μιας καταστροφής για τον προσωπικό σας χώρο. Γνωρίζοντάς τες, ακόμη κι αν ξαφνιαστείτε από την ανάφλεξη της πυρκαγιάς ή πανικοβληθείτε, γρήγορα θα αντιληφθείτε τι πρέπει να κάνετε και πώς να αντιδράσετε σωστά.

Στο άρθρο αυτό, θα ανακαλύψετε ορισμένες βασικές αρχές πυροπροστασίας καθώς και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς στον οικιακό ή εργασιακό σας χώρο.

Προετοιμαστείτε για το Ενδεχόμενο Πυρκαγιάς

Για να αντιμετωπίσετε σωστά μια πιθανή πυρκαγιά στον χώρο σας, θα πρέπει να έχετε προνοήσει και εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης, καθώς και να γνωρίζετε πώς λειτουργούν.

Είτε πρόκειται για έναν πυροσβεστήρα, είτε για κουβέρτα πυρόσβεσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε μάθει πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά, τόσο εσείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας ή οι συνεργάτες σας. Το κόστος τους είναι μηδαμινό, ειδικά αν συγκριθεί με τα χρήματα και την περιουσία που μπορούν να σας γλιτώσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πώς να Αντιδράσετε σε Περίπτωση Πυρκαγιάς

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια εστία φωτιάς στο εσωτερικό ενός κτιρίου, προσπαθήστε να διακόψετε την τροφοδοσία της με ρεύμα ή κάποιο καύσιμο ή εύφλεκτο υλικό: στην περίπτωση μιας ηλεκτρικής συσκευής για παράδειγμα, κατεβάστε αμέσως τον γενικό.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε κατασβεστικό μέσο έχετε στη διάθεσή σας, ζητώντας παράλληλα από άλλα άτομα να εγκαταλείψουν άμεσα τον χώρο. Αν έχετε περισσότερους από έναν πυροσβεστήρες και υπάρχουν κι άλλα άτομα στον χώρο, είναι καλύτερο να τους χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά και όχι τον έναν μετά τον άλλο. Να στρέφετε πάντοτε το υλικό κατάσβεσης στην εστία της φωτιάς, όχι στις φλόγες.

Προσοχή! Η χρήση νερού δεν είναι πάντοτε κατάλληλη για την κατάσβεση πυρκαγιάς! Σε περίπτωση πυρκαγιάς από καυτό λάδι σε μια κουζίνα, για παράδειγμα, το νερό θα διασπαστεί στα εύφλεκτα στοιχεία που το συναποτελούν – το υδρογόνο και το οξυγόνο – προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανάφλεξη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε κατάλληλα κατασβεστικά μέσα στον χώρο, καθώς και να έχουμε λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για το πώς να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Αν διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να σβήσετε τη φωτιά στα πρώτα λίγα δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του κατασβεστικού μέσου, ζητήστε από κάποιον να καλέσει την Πυροσβεστική ενώ παράλληλα εσείς συνεχίζετε τις προσπάθειες κατάσβεσης. Αν το δωμάτιο αρχίζει να γεμίζει καπνό κι οι προσπάθειές σας δεν έχουν αποτέλεσμα, εγκαταλείψτε αμέσως τον χώρο και περιμένετε την άφιξη των πυροσβεστών.

Σε περίπτωση που η φωτιά έχει προκληθεί σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να έχετε πάντοτε τη φορά του ανέμου στην πλάτη σας στην προσπάθειά σας να σβήσετε τη φωτιά. Η φωτιά μπορεί να επεκταθεί ταχύτατα σε συνθήκες ισχυρού ανέμου, οπότε είναι σημαντικό να καλέσετε την πυροσβεστική το συντομότερο δυνατό, ακόμη κι αν η εστία φαίνεται μικρή.

Η πυρκαγιά είναι ένα ενδεχόμενο πολύ πιο πιθανό από όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Η γνώση για αυτήν και τις μεθόδους αντιμετώπισής της, όπως και η πρόληψη, είναι απαραίτητα για κάθε συνετό επιχειρηματία, εργαζόμενο και οικογενειάρχη.

Η Blue Pulse μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε την περιουσία, καθώς και τη ζωή τη δική σας, των εργαζομένων και της οικογένειάς σας.

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page